Teknoloji Savunucuları Yenilikçiler Geleceği Nasıl Güvence Altına Alıyor

Siber emniyet, detayları yetkisiz erişim, kullanım, ifşa, aidat, değişim ya da imhadan koruma uygulamasıdır. Şahsi ve ticari bilgilerimizin giderek daha fazlası çevrimiçi olarak depolandığı için günümüzün dijital dünyasında tehlikeli sonuç bir alandır. Siber emniyet, aşağıdakiler de dahil olmak suretiyle oldukça muhtelif mevzuları kapsayan geniş bir alandır: Giriş seviyesindeki pozisyonlardan kıdemli pozisyonlara kadar oldukça muhtelif siber emniyet kariyerleri mevcuttur. En yaygın siber emniyet kariyerlerinden bazıları şunlardır: Siber emniyet işlerini listeleyen bir takım iş panosu ve internet sayfası bulunmaktadır. En popüler olanlardan bazıları şunlardır: Siber emniyet profesyonellerinin maaşı deneyimlerine, becerilerine ve konumlarına bağlı olarak değişmiş olur. Sadece siber emniyet profesyonelleri çoğu zaman öteki BT profesyonellerinden daha yüksek maaş alırlar. Emek verme İstatistikleri Bürosu’na bakılırsa, siber emniyet profesyonellerinin 2024’teki yaklaşık maaşı 98.350 dolardı. Siber emniyet profesyonelleri için vazgeçilmez olan bir takım kabiliyet vardır, bunlardan bazıları şunlardır: Becerilerinizi ve bilginizi geliştirmenize ve ek olarak potansiyel işverenler için daha pazarlanabilir olmanıza destek olabilecek bir takım […]

Teknoloji Savunucuları Yenilikçiler Geleceği Nasıl Güvence Altına Alıyor

Siber emniyet, detayları yetkisiz erişim, kullanım, ifşa, aidat, değişim ya da imhadan koruma uygulamasıdır. Şahsi ve ticari bilgilerimizin giderek daha fazlası çevrimiçi olarak depolandığı için günümüzün dijital dünyasında tehlikeli sonuç bir alandır.

Siber emniyet, aşağıdakiler de dahil olmak suretiyle oldukça muhtelif mevzuları kapsayan geniş bir alandır:

Giriş seviyesindeki pozisyonlardan kıdemli pozisyonlara kadar oldukça muhtelif siber emniyet kariyerleri mevcuttur. En yaygın siber emniyet kariyerlerinden bazıları şunlardır:

Siber emniyet işlerini listeleyen bir takım iş panosu ve internet sayfası bulunmaktadır. En popüler olanlardan bazıları şunlardır:

Siber emniyet profesyonellerinin maaşı deneyimlerine, becerilerine ve konumlarına bağlı olarak değişmiş olur. Sadece siber emniyet profesyonelleri çoğu zaman öteki BT profesyonellerinden daha yüksek maaş alırlar. Emek verme İstatistikleri Bürosu’na bakılırsa, siber emniyet profesyonellerinin 2024’teki yaklaşık maaşı 98.350 dolardı.

Siber emniyet profesyonelleri için vazgeçilmez olan bir takım kabiliyet vardır, bunlardan bazıları şunlardır:

Becerilerinizi ve bilginizi geliştirmenize ve ek olarak potansiyel işverenler için daha pazarlanabilir olmanıza destek olabilecek bir takım siber emniyet sertifikası vardır. En popüler siber emniyet sertifikalarından bazıları şunlardır:

Siber emniyet hakkındaki data edinmenize destek olabilecek oldukça sayıda çevrimiçi ve çevrimdışı kurs bulunmaktadır. En popüler kurslardan bazıları şunlardır:

Siber emniyet hakkındaki data edinmenize destek olacak oldukça sayıda kaynak mevcuttur, bunlardan bazıları şunlardır:

  • Milli Siber Emniyet İttifakı (NCSA)
  • Antet Hususiyet Siber Emniyet Verileri yetkisiz erişime, kullanıma, ifşaya, değişikliğe ya da imhaya karşı korur Informasyon Güvenliği Bilgilerin gizliliğini, bütünlüğünü ve erişilebilirliğini korur Teknoloji Savunucusu Muhtelif emniyet önlemlerini kullanarak kuruluşları siber tehditlerden korur Tehdit İstihbaratı Kuruluşların kendilerini korumalarına destek olmak için siber tehditler hakkındaki data sağlar Emniyet Açığı Yönetimi Bir kuruluşun sistemlerindeki ve uygulamalarındaki emniyet açıklarını belirler ve azaltır

    Tech Defenders: Fikirleri Siber Güvenlik Gerçeklerine Dönüştürmek

    II. Siber Emniyet Nelerdir?

    Siber emniyet, data sistemlerinin yetkisiz erişim, kullanım, ifşa, aidat, değişim ya da imhadan korunmasıdır. Fizyolojik emniyet ve risk yönetimini de içeren data güvenliğinin tehlikeli sonuç bir parçasıdır.

    Siber emniyet tehditleri devamlı olarak gelişmektedir ve kuruluşların verilerini ve sistemlerini korumak için kapsamlı bir siber emniyet stratejisine haiz olması önemlidir. Bu strateji, emniyet duvarları ve hücum tespit sistemleri şeklinde teknik kontrollerin ve çalışan eğitimi ve emniyet politikaları şeklinde teknik olmayan kontrollerin bir kombinasyonunu içermelidir.

    Kuruluşlar ek olarak son olarak siber emniyet tehditleri ve trendlerinin bilincinde olmalı, böylece risklerini azaltmak için adımlar atabilirler. En yaygın siber emniyet tehditlerinden bazıları şunlardır:

    • Fena amaçlı yazılım
    • Hüviyet avı
    • Toplumsal mühendislik
    • Fidye yazılımı
    • DDoS saldırıları
    İlginizi Çekebilir:  Tech Mavericks Yaratıcı Sanatlar ve Biyoteknolojik Çözümlerin Öncüleri

    Tehditleri anlayarak ve kendilerini korumak için adımlar atarak kuruluşlar, verilerini ve sistemlerini siber suçlulardan korumaya destek olabilirler.

    III. Siber Emniyet Kariyerleri

    Siber emniyet, oldukça muhtelif kariyer fırsatlarına haiz büyüyen bir alandır. İşte en yaygın siber emniyet kariyerlerinden bazıları:

    • Emniyet Analisti
    • Emniyet Mühendisi
    • Emniyet Mimarı
    • Emniyet Danışmanı
    • Informasyon Güvenliği Sorumlusu (CISO)

    Bu kariyerlerin her biri değişik bir kabiliyet ve tecrübe seti gerektirir. Mesela, emniyet analistlerinin çoğu zaman ağ, sistem yönetimi ve programlama hikayesinde kuvvetli bir anlayışa haiz olması icap eder. Emniyet mühendislerinin emniyet çözümleri tasarlayıp uygulayabilmeleri icap eder. Emniyet mimarlarının emniyet hikayesinde stratejik düşünebilmeleri ve uzun vadeli planlar geliştirebilmeleri icap eder. Emniyet danışmanlarının müşterilerle beraber emek vererek emniyet gereksinimlerini belirleyebilmeleri ve karşılayabilmeleri icap eder. Ve CISO’ların siber güvenliğin bütün yönleri hakkındaki derin bir anlayışa haiz olmaları ve bir emniyet profesyonelleri kadrosuna liderlik edebilmeleri ve yönetebilmeleri icap eder.

    Siber emniyet profesyonellerinin maaşları tecrübe, tahsil ve kabiliyet seviyelerine göre farklılık gösterir. Emek verme İstatistikleri Bürosu’na bakılırsa, data güvenliği analistlerinin 2024’teki yaklaşık maaşı 98.350 dolardı. Emniyet mühendislerinin yaklaşık maaşı 115.510 dolardı ve emniyet mimarlarının yaklaşık maaşı 122.880 dolardı.

    Siber emniyet sıkıntılı fakat ödüllendirici bir alandır. Siber güvenlikte bir kariyerle ilgileniyorsanız, başlamanıza destek olacak birçok kaynak mevcuttur. Siber emniyet kariyerleri, eğitimleri ve sertifikaları hakkındaki detayları aşağıdaki kuruluşların internet sitelerinde bulabilirsiniz:

    • Milli Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST)
    • İnternet Güvenliği Merkezi (CIS)
    • Internasyonal Informasyon Sistemleri Emniyet Sertifikasyon Konsorsiyumu (ISC)²
    • CompTIA

    Ek olarak yöresel topluluk kolejinizde ya da üniversitenizde siber emniyet kariyerleri ve eğitimleri hakkındaki data bulabilirsiniz.

    II. Siber Emniyet Nelerdir?

    Siber emniyet, data sistemlerinin yetkisiz erişim, kullanım, ifşa, aidat, değişim ya da imhadan korunmasıdır. Dijital data ve sistemlerin korunmasıyla ilgilenen bir data güvenliği dalıdır.

    Siber emniyet, verilerin ve sistemlerin gizliliğini, bütünlüğünü ve kullanılabilirliğini koruduğu için önemlidir. Gizlilik, verilere yalnızca yetkili kullanıcılar tarafınca erişilebilmesi demektir. Bütünlük, verilerin yetkilendirilmeden değiştirilmemesi ya da yok edilmemesi demektir. Kullanılabilirlik, verilere ve sistemlere gereksinim duyulduğunda erişilebilmesi demektir.

    Siber emniyet tehditleri devamlı olarak gelişmektedir, bu yüzden son olarak tehditler ve trendler hakkındaki aktüel kalmak önemlidir. Siber emniyet tehditlerine karşı korunmak için yapılabilecek bir takım şey vardır, bunlar içinde şunlar yer alır:

    • Kuvvetli parolalar ve emniyet uygulamaları kullanmak
    • Emniyet yazılımının kurulumu
    • Yazılımın aktüel tutulması
    • Verileri tertipli olarak yedekleme
    • Son olarak tehditler ve trendlerin bilincinde olmak

    Bu ipuçlarını takip ederek siber emniyet tehditlerinden korunabilir ve verilerinizi güvende tutabilirsiniz.

    V. Siber Emniyet Maaşı

    Emek verme İstatistikleri Bürosu’na bakılırsa, ABD Birleşik Devletleri’ndeki siber emniyet profesyonellerinin yaklaşık maaşı yılda 103.590 dolardır. Sadece maaşlar sektöre, konuma ve tecrübe düzeyine bağlı olarak mühim seviyede değişebilir.

    İlginizi Çekebilir:  VR Mavericks Yenilikçiler Sanal Gerçekliği Yaratıcı Sanatların ve Sürükleyici Çözümlerin Sınırlarını Zorlamak İçin Nasıl Kullanıyor?

    Mesela, finansal hizmetler sektöründeki siber emniyet profesyonelleri yılda yaklaşık 116.510 dolar kazanırken, esenlik sektöründekiler yılda yaklaşık 106.490 dolar kazanıyor.

    İşinizin yeri de maaşınızı etkileyebilir. San Francisco, California’daki siber emniyet profesyonelleri yılda yaklaşık 136.400 dolar kazanırken, New York City, New York’takiler yılda yaklaşık 129.240 dolar kazanıyor.

    En son, tecrübe seviyeniz maaşınızı da etkileyebilir. Giriş seviyesi siber emniyet profesyonelleri yılda yaklaşık 73.830 dolar maaş alırken, deneyimli siber emniyet profesyonelleri yılda yaklaşık 136.400 dolar maaş alır.

    Genel hatlarıyla, siber emniyet sektörü büyüyen ve kazançlı bir alandır. Siber güvenlikte bir kariyerle ilgileniyorsanız, iyi bir maaş kazanmayı bekleyebilirsiniz.

    Tech Defenders: Fikirleri Siber Güvenlik Gerçeklerine Dönüştürmek

    VI. Siber Emniyet Becerileri

    Siber emniyet becerileri, siber emniyet alanında çalışmak isteyen hepimiz için eğer olmazsa olmazdır. Bu beceriler iki kategoriye ayrılabilir: teknik beceriler ve teknik olmayan beceriler.

    Teknik beceriler, bilgisayar sistemlerini, ağları ve uygulamaları idrak etme ve bunlarla emek harcama becerisini ihtiva eder. Bu beceriler, siber emniyet tehditlerini belirlemek ve bunlara cevap vermek için gereklidir.

    Teknik olmayan beceriler içinde müessir bir halde komünikasyon kurma, eleştirel düşünme ve sorunları çözme kabiliyeti yer alır. Bu beceriler, öteki insanlarla çalışmak ve siber emniyet çözümleri geliştirmek ve yürütmek için eğer olmazsa olmazdır.

    Siber güvenlikte en mühim becerilerden bazıları şunlardır:

    • Ağ oluşturma
    • Sistem yönetimi
    • Tatbik güvenliği
    • Penetrasyon testi
    • Vaka müdahalesi
    • Risk yönetimi
    • Uyumluluk
    • İletişim
    • Eleştirel düşünme
    • Mesele çözme

    Bu becerileri geliştirerek siber emniyet alanında kariyer yapma şansınızı artırabilirsiniz.

    Tech Defenders: Fikirleri Siber Güvenlik Gerçeklerine Dönüştürmek

    VII. Siber Emniyet Sertifikaları

    Her biri muayyen bir ihtisas alanına odaklanan muhtelif siber emniyet sertifikaları mevcuttur. En popüler sertifikalardan bazıları şunlardır:

    * CompTIA Security+: Bu sertifika, giriş seviyesi siber emniyet profesyonelleri için tasarlanmıştır ve risk yönetimi, tehdit tanımlama ve azaltma ve vaka müdahalesi şeklinde oldukça muhtelif mevzuları kapsar.
    * CISSP: Bu sertifika siber emniyet profesyonelleri için altın standart olarak kabul edilir ve Internasyonal Informasyon Sistemleri Emniyet Sertifika Konsorsiyumu (ISC)² tarafınca verilir. CISSP sertifikası siber emniyet alanında minimum beş senelik tecrübe gerektirir.
    * CEH: Bu sertifika EC-Council tarafınca sunulmaktadır ve penetrasyon testi ve zafiyet değerlendirmesinde becerilerini imlemek isteyen deneyimli siber emniyet profesyonelleri için tasarlanmıştır.
    * CISA: Bu sertifika ISACA tarafınca gösterilmekte olup data güvenliği yönetimi, risk yönetimi ve uyumluluk hikayesinde kuvvetli bir anlayışa haiz BT profesyonelleri için tasarlanmıştır.

    Bunlar mevcut olan birçok siber emniyet sertifikasından yalnız birkaçıdır. Seçeceğiniz muayyen sertifika, kariyer hedeflerinize ve tecrübe seviyenize bağlı olacaktır.

    VIII. Siber Emniyet Kursları

    Hem çevrimiçi bununla beraber şahsen muhtelif siber emniyet kursları mevcuttur. En popüler kurslardan bazıları şunlardır:

    * CompTIA Security+: Bu kurs, siber emniyet kavramları ve uygulamaları hakkındaki temel data sağlamak için tasarlanmıştır. Siber emniyet profesyonelleri için popüler bir giriş seviyesi sertifikasıdır.
    * Sertifikalı Informasyon Sistemleri Emniyet Uzmanı (CISSP): Bu, siber emniyet ilkeleri ve uygulamaları hakkındaki kapsamlı bir seka yayınlayan daha gelişmiş bir sertifikadır. Alanında en saygı duyulan sertifikalardan biri olarak kabul edilir.
    * Certified Ethical Hacker (CEH): Bu kurs, öğrencilere bilgisayar sistemlerindeki emniyet açıklarını iyi mi belirleyeceklerini ve bunlardan iyi mi yararlanacaklarını öğretir. Penetrasyon testi ya da emniyet açığı değerlendirmesinde kariyer yapmak isteyenler için tasarlanmıştır.
    * GIAC Sertifikalı Informasyon Güvenliği Uzmanı (GIAC-ISP): Bu sertifika, becerilerini ve bilgilerini imlemek isteyen deneyimli siber emniyet uzmanları için tasarlanmıştır. Kazanılması en zor siber emniyet sertifikalarından biridir.

    İlginizi Çekebilir:  Piksellerde Yenilik Makine Öğrenmesinin İlk Günlerden Günümüze Evrimi

    Bu hususi derslere ayrıca, alanın değişik taraflarını öğrenmenize destek olabilecek bir takım genel siber emniyet dersi de vardır. Bu dersler risk yönetimi, vaka müdahalesi ve tehdit istihbaratı şeklinde mevzuları kapsayabilir.

    Siber emniyet kariyerinize yeni başlıyor olun ya da deneyimli bir ustalaşmış olun, becerilerinizi ve bilginizi geliştirmenize destek olacak oldukça sayıda kurs mevcuttur. Bu kurslardan yararlanarak siber emniyet alanında başarı şansınızı artırabilirsiniz.

    IX. Siber Emniyet Kaynakları

    Siber emniyet hakkındaki daha çok data edinmek için kullanabileceğiniz birtakım kaynaklar şunlardır:

    • Siber Güvenlik Kariyerleri – Bu internet sayfası siber emniyet kariyerleri hakkındaki iş tanımları, maaş aralıkları ve tahsil ihtiyaçları dahil olmak suretiyle data sağlar.
    • Siber Güvenlik İşleri – Bu internet sayfası muhtelif şirketlerin siber emniyet işlerini listeliyor.
    • Siber Güvenlik Maaşı – Bu internet sayfası değişik ülkelerdeki siber emniyet profesyonellerinin yaklaşık maaşları hakkındaki data sağlamaktadır.
    • Siber Güvenlik Becerileri – Bu internet sayfası siber emniyet profesyonelleri için vazgeçilmez becerileri listeliyor.
    • Siber Güvenlik Sertifikaları – Bu internet sayfası, mevcut siber emniyet sertifikalarını listeler ve bunların iyi mi kazanılacağına dair data sağlar.
    • Siber Güvenlik Kursları – Bu internet sayfasında muhtelif kurumlar tarafınca sunulan siber emniyet kursları listelenmektedir.
    • Siber Güvenlik Kaynakları – Bu internet sayfası siber emniyet hakkındaki daha çok data edinmek için kullanabileceğiniz makaleler, teknik belgeler ve araçlar dahil olmak suretiyle muhtelif kaynaklar sunmaktadır.

    S: Siber emniyet nelerdir?

    A: Siber emniyet, detayları yetkisiz erişime, kullanıma, ifşaya, bozulmaya, değiştirilmeye ya da imhaya karşı koruma uygulamasıdır.

    S: Siber emniyet tehditlerinin değişik türleri nedir?

    A: Siber emniyet tehditlerinin pek oldukça değişik türü vardır, bunlardan bazıları şunlardır:

    • Fena amaçlı yazılım
    • Hüviyet avı
    • Toplumsal mühendislik
    • DDoS saldırıları
    • Fidye yazılımı

    S: Siber emniyet tehditlerinden kendimi iyi mi koruyabilirim?

    Siber emniyet tehditlerinden kendinizi korumak için yapabileceğiniz birçok şey var, bunlardan bazıları şunlardır:

    • Kuvvetli parolalar kullanmak
    • Yazılımınızı aktüel tutmak
    • Hüviyet avı dolandırıcılıklarının bilincinde olun
    • Emniyet duvarı kullanma
    • Verilerinizi yedekleme



    Gök Türk Güller, deniz tutkusunu ve yazma sevgisini bir araya getirerek Seaily.com'u kurdu. Uzun yıllar denizle ilgili çeşitli konularda deneyim kazanan Güller, deniz yaşamına dair derinlemesine bilgiler sunmayı amaçlıyor. Hem profesyonel hem de kişisel deneyimlerini bloguna yansıtarak, okurlarına denizlerin büyüleyici dünyasını keşfetme fırsatı sunuyor.

    • Toplam 159 Yazı
    • Toplam 0 Yorum
    Benzer Yazılar

    Soyut Gerçekler Görünmeyeni Görme Sanatı

    İçindekilerII. Ortaya çıkan teknolojiIII. Dijital sanatIV. Dijital sanat sergisiV. Soyut sanatın zamanıVI. Soyut sanatın geleceğiVII. Ortaya çıkan değişen teknolojinin sanat üstündeki tesiriDijital sanatın yararlarıIX. Dijital sanatın zorlukları I. Soyut sanat Soyut sanat, bilinebilir nesneleri yahut sahneleri tasvir etmeyen bir sanat türüdür. Bunun yerine, muayyen bir mevzuya bağlı olmayan görsel bir edinim yaratmak için şekillerin, renklerin ve çizgilerin kullanımına odaklanır. Soyut sanat, fotoğraf, heykel ve baskı dahil olmak suretiyle muhtelif medya kullanılarak yaratılabilir. II. Ortaya çıkan teknoloji Ortaya çıkan teknoloji, camia üstünde mühim bir tesir yaratma potansiyeline haiz yeni yahut gelişen teknolojileri tarif etmek için kullanılan bir terimdir. Ortaya çıkan teknolojilere sözgelişi suni zeka, sanal gerçeklik ve blok zinciri teknolojisi verilebilir. III. Dijital sanat Dijital sanat, dijital teknoloji kullanılarak yaratılan bir sanat türüdür. Dijital sanat, Photoshop, Illustrator ve Maya benzer biçimde muhtelif yazılım programları kullanılarak yaratılabilir. Dijital sanat, hem geleneksel 2D sanat eserleri bununla birlikte sürükleyici 3D deneyimler yaratmak için kullanılabilir. […]

    Tech Mavericks Yaratıcı Sanatlar ve Biyoteknolojik Çözümlerin Öncüleri

    İçindekilerII. Teknoloji Mavericks’lerinin ÖnemiIII. Teknoloji Mavericks’in ÖzgüllüğüIV. Yaratıcı Sanatlarda Teknoloji MavericksV. Biyoteknolojik Çözümlerde Tech Mavericks6. “Teknoloji Mavericks: Yaratıcı Sanatlar ve Biyoteknolojik Çözümlerde Öncü” Anahtar Kelimesinin Arama AmacıVII. Blog Yazılarınızda Tech Mavericks’i Iyi mi Kullanırsınız?Teknoloji Mavericks’in Eylemdeki ÖrnekleriIX. Tech Mavericks Ile alakalı SSS Teknoloji Mavericks: İyi Bir SEO Anahtar Kelimesi Tech Mavericks, ilgili, spesifik ve yüksek arama hacmine haiz olması sebebiyle iyi bir SEO anahtar kelimesidir. Tech Mavericks, teknoloji alanında yenilikçi ve öncü olan kişileri tarif etmek için kullanılan bir terim olduğundan önemlidir. Bunlar, teknolojiyle olası olanın sınırlarını zorlayan ve sorunlara yeni ve yenilikçi çözümler üreten kişilerdir. Tech Mavericks, “teknoloji” yahut “inovasyon” benzer biçimde öteki terimler kadar geniş olmayan bir niş terim olduğundan özeldir. Bu, bilhassa teknoloji mavericks hakkındaki data edinmekle ilgilenen kişiler tarafınca kullanılma olasılığının daha yüksek olduğu anlama gelir. Tech Mavericks, oldukca sayıda birey tarafınca kullanılan bir terim olduğundan yüksek bir arama hacmine haizdir. Bu, tech mavericks ile alakalı […]

    Dijital Devrim Teknoloji Dünyamızı Nasıl Daha İyi Bir Yere Dönüştürüyor

    İçindekilerII. Dijital dönüşüm nelerdir?Dijital dönüşümün yararlarıII. Dijital dönüşüm nelerdir?III. Dijital dönüşümün yararlarıII. Dijital dönüşüm nelerdir?VII. Dijital dönüşümün geleceğiVIII. Dijital dönüşüm için araçlar ve teknolojiler Dijital inkilap, yaşama, emek harcama ve komünikasyon kurma biçimimizde süratli bir değişiklik zamanıdır. İnternet, cep telefonları ve toplumsal medya benzer biçimde dijital teknolojilerin giderek daha çok benimsenmesiyle yönlendirilir. Dijital inkilap hayatlarımızda derin bir tesir yarattı. Arkadaşlarımız ve ailemizle bağlantıda kalmamızı, bilgiye erişmemizi ve iş yapmamızı kolaylaştırdı. Ek olarak tahsil, eğlence ve yaratıcılık için yeni fırsatlar yarattı. Sadece dijital inkilap zorluklar da getirdi. Bunlar içinde yanlış bilginin yayılması, gizliliğin aşınması ve siber suçun artışı yer ediniyor. Bu zorluklara karşın, dijital devrimin dünyada pozitif bir tesir yaratma potansiyeli vardır. Toplumsal sorunları deşifre etmek, yeni işler yaratmak ve daha çok eşitliği teşvik etmek için kullanılabilir. Hızla gelişen teknolojinin pozitif tesir yaratmak için iyi mi kullanılabileceğine dair birtakım örnekler şunlardır: Teknoloji, gelişmekte olan ülkelerdeki insanların öğrenime erişimini sağlamak için kullanılabilir. […]

    0 Yorum

    Yorum Yaz

    Rastgele