Girişimcilik Periyodu
Girişimciliğin Dört Aşaması
Girişimci Zihniyet
Girişimcilik Özellikleri
Girişimcilik Özellikleri
Girişimcilik Becerileri
Girişimcilik Araçları ve Kaynakları
Girişimcilik Zorlukları ve Tuzakları
Girişimci Başarı
Mevzuyla İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Hususiyet | Tarif |
---|---|
Girişimcilik | Bir işletmenin kurulması ve işletilmesi periyodu. |
Yolculuk | Girişimcilik yolculuğunun inişleri ve çıkışları. |
İşlem | Bir işletmeyi kurma ve büyütmenin adımları. |
Denizler | Girişimcilerin karşılaşmış olduğu zorluklar ve tuzaklar. |
Başarı | Girişimciliğin ödülleri. |
II. Girişimciliğin Dört Aşaması
Girişimcilik periyodu dört aşamaya ayrılabilir:
-
Başlangıç öncesi sıradüzen
-
Başlangıç aşaması
-
Gelişme aşaması
-
Olgunluk aşaması
Girişimcilik periyodunun her aşamasının kendine has zorlukları ve fırsatları vardır.
Girişimcilerin, girişimcilik öncesi aşamada bir iş fikri geliştirmeleri, pazar araştırması yapmaları ve bir iş planı oluşturmaları gerekiyor.
Başlangıç aşamasında girişimcilerin ana para toplamaları, personelleri işe almaları ve işlerini başlatmaları icap eder.
Gelişme aşamasında girişimcilerin işlerini ölçeklendirmeleri, büyümeyi yönetmeleri ve yeni müşteriler çekmeleri icap eder.
Olgunluk aşamasında girişimcilerin pazar paylarını korumaları, nakit akışlarını yönetmeleri ve halefiyete hazırlanmaları icap eder.
Girişimcilik periyodu sıkıntılı fakat ödüllendirici bir yolculuktur. Girişimciliğin dört aşamasını anlayarak, girişimciler önlerindeki zorluklara ve fırsatlara daha iyi hazırlanabilirler.
III. Girişimci Zihniyet
Girişimci zihniyet, girişimcilerin paylaşmış olduğu bir takım itikat, tasarruf ve değerdir. Kendi patronunuz olma hikayesinde kuvvetli bir dilek, risk alma isteği ve yeni bir şey yaratma tutkusuyla karakterize edilir.
Girişimciler çoğu zaman dünyada bir ayrım yaratma arzusuyla hareket ederler. İşlerine tutkuyla bağlıdırlar ve ürünlerini yahut hizmetlerini geliştirmek için devamlı yeni yollar ararlar. Ek olarak hedeflerine ulaşmak için risk almaya isteklidirler.
Girişimci zihniyet doğuştan gelen bir şey değildir. Edinim ve eğitimle geliştirilebilen öğrenilmiş bir davranıştır. Kendi işinizi oluşturmayı düşünüyorsanız, girişimci zihniyeti geliştirmeniz önemlidir. Bu, karşılaşacağınız zorlukların üstesinden gelmenize ve hedeflerinize ulaşmanıza destek olacaktır.
IV. Girişimcilik Özellikleri
Girişimcilik özellikleri, başarı göstermiş girişimcilerin paylaşmış olduğu benlik özellikleri ve niteliklerdir. Bu özellikler şunları ihtiva eder:
Hırs ve kararlılık. Girişimciler başarı göstermiş olmak için motive olurlar ve aksiliklerden kolayca vazgeçmezler. Azimlidirler ve kuvvetli bir iş ahlakına sahiptirler.
Risk alma. Girişimciler hedeflerine ulaşmak için risk almaya isteklidirler. Başarısız olmaktan korkmazlar ve hatalarından ders çıkarırlar.
Yaratıcılık ve yenilikçilik. Girişimciler yaratıcı ve yenilikçi düşünürlerdir. Devamlı işlerini geliştirmenin ve yeni fırsatlar bulmanın yeni yollarını ararlar.
Liderlik. Girişimciler organik liderlerdir. Başkalarını motive edebilir ve onları takip etmeye teşvik edebilirler.
İletişim becerileri. Girişimciler iyi iletişimcilerdir. Fikirlerini anlatım edebilir ve ürünlerini yahut hizmetlerini başkalarına satabilirler.
Kişilerarası beceriler. Girişimciler başkalarıyla ilişki kurmada iyidirler. Müşteriler, danışanlar ve çalışanlarla emniyet ve ahenk kurabilirler.
Özgüven. Girişimciler kuvvetli bir öz emniyet duygusuna haizdir. Kendilerine ve başarı göstermiş olma kabiliyetlerine inanırlar.
Dayanıklılık. Girişimciler dayanıklıdır. Gerilemelerden sıyrılıp devam edebilirler.
Bunlar başarı göstermiş girişimcilerin paylaşmış olduğu özelliklerden yalnız birkaçı. Başarıya ulaşmış bir girişimci olmak istiyorsanız, bu özellikleri geliştirmek önemlidir.
Girişimci özelliklere ait birtakım ek kaynaklar şunlardır:
* [The 10 Most Important Characteristics of an Entrepreneur](https://www.entrepreneur.com/article/297343)
* [The 7 Key Traits of Successful Entrepreneurs](https://www.inc.com/jeff-haden/7-key-traits-of-successful-entrepreneurs.)
* [The 8 Most Important Skills of an Entrepreneur](https://www.forbes.com/sites/forbestechcouncil/2019/06/05/the-8-most-important-skills-of-an-entrepreneur/#4003a58f7538)
V. Girişimcilik Özellikleri
Girişimcilik özellikleri, başarı göstermiş girişimcilerin paylaşmış olduğu benlik özellikleri ve niteliklerdir. Bu özellikler şunları ihtiva eder:
Hırs ve hırs. Başarıya ulaşmış girişimciler başarı göstermiş olmak için motive olurlar ve devamlı yeni zorluklar ararlar. İşlerine tutkuyla bağlıdırlar ve hedeflerine ulaşmak için lüzumlu sıkı emek harcamayı oluşturmaya isteklidirler.
Risk alma. Başarıya ulaşmış girişimciler risk almaya isteklidir. Başarısız olmaktan korkmazlar ve hatalarından ders çıkarmaya isteklidirler. Ek olarak hedeflerine ulaşmak için hesaplanmış riskler almaya isteklidirler.
Yaratıcılık ve yenilikçilik. Başarıya ulaşmış girişimciler yaratıcı ve yenilikçidir. Devamlı bir şeyler yapmanın yeni yollarını ararlar ve kuralları çiğnemekten korkmazlar. Ek olarak yeni fikirler ve sorunlara çözümler bulma hikayesinde da iyidirler.
Liderlik ve idare becerileri. Başarıya ulaşmış girişimciler iyi liderler ve yöneticilerdir. Başkalarını motive edebilir ve esin verebilirler ve başarı göstermiş takımlar kurabilir ve yönetebilirler. Ek olarak görevleri devretme ve karar alma hikayesinde iyidirler.
İletişim ve kişilerarası beceriler. Başarıya ulaşmış girişimciler iyi iletişimcilerdir ve iyi kişilerarası becerilere sahiptirler. Müşteriler, müşteriler ve çalışanlarla ilişkiler kurabilirler. Ek olarak fikirlerini ve vizyonlarını başkalarına müessir bir halde iletebilirler.
Bunlar başarı göstermiş girişimcilerin paylaşmış olduğu özelliklerden yalnız birkaçı. Şayet bu özelliklere sahipseniz, girişimci olmaya oldukça müsait olabilirsiniz.
VI. Girişimcilik Becerileri
Girişimcilik becerileri, girişimcilerin bir işletmeyi başlatmak ve büyütmek için gereksinim duyduğu muayyen kabiliyetler ve bilgilerdir. Bu beceriler şunları ihtiva eder:
Liderlik: Başkalarını motive etme ve esin verme, hedef koyma ve karar alma kabiliyeti.
Yaratıcılık: Yeni fikirler ve sorunlara çözümler üretebilme kabiliyeti.
Yenilik: Pazara yeni ürün ve hizmetler sunma kabiliyeti.
Risk alma: Risk alma ve yeni şeyler tecrübe etme isteği.
Azim: Hedeflerinize odaklanma ve zorlukların üstesinden gelme kabiliyeti.
İletişim: Başkalarıyla hem sözlü aynı zamanda yazılı olarak müessir bir halde haberleşme kurabilme kabiliyeti.
Ağ kurma: İşinizi büyütmenize destek olabilecek öteki kişilerle ilişki kurma ve irtibat kurma kabiliyeti.
Finansal idare: Finansal durumunuzu yönetebilme ve sıhhatli finansal kararlar alabilme kabiliyeti.
Marketing: Ürün ve hizmetlerinizi marketing ve satın alan çekme kabiliyeti.
Satış: Ürünlerinizi ve hizmetlerinizi satma ve anlaşmaları kapatma kabiliyeti.
Bunlar girişimcilerin başarı göstermiş olmak için gereksinim duyduğu becerilerden yalnız birkaçı. Bu becerileri geliştirerek başarı göstermiş bir iş kurma ve büyütme şansınızı artırabilirsiniz.
Girişimcilik becerileri hakkındaki daha çok data için aşağıdaki kaynaklara bakın:
* [The Entrepreneurial Skills You Need to Start a Business](https://www.entrepreneur.com/article/317399)
* [The 10 Most Important Skills for Entrepreneurs](https://www.inc.com/jeff-haden/10-most-important-skills-for-entrepreneurs.)
* [The 7 Essential Skills Every Entrepreneur Needs](https://www.forbes.com/sites/forbescoachescouncil/2019/02/28/the-7-essential-skills-every-entrepreneur-needs/#26580a844993)
VII. Girişimcilik Araçları ve Kaynakları
Girişimcilerin işlerini başlatmalarına ve büyütmelerine destek olmak için bir takım enstruman ve kaynak mevcuttur. Bunlar şunları ihtiva eder:
- Hükümet programları ve hibeleri
- Minik işletme kuluçka merkezleri ve hızlandırıcıları
- Ağ oluşturma etkinlikleri ve organizasyonları
- Çevrimiçi kaynaklar ve araçlar
- Kitaplar, makaleler ve öteki yayınlar
Hükümet programları ve hibeleri, girişimcilere işlerini başlatmaları ve büyütmeleri için finansal yardım, mentorluk ve öteki kaynaklar sağlayabilir. Minik işletme kuluçka merkezleri ve hızlandırıcılar, girişimcilere işlerini geliştirmeleri için destekleyici bir ortam sağlar. Ağ oluşturma etkinlikleri ve organizasyonları, girişimcilerin öteki girişimcilerle ve potansiyel yatırımcılarla irtibat kurmasını sağlar. Çevrimiçi kaynaklar ve araçlar, girişimcilere bir iş kurma ve işletme hakkındaki data sağlamanın yanı sıra fon ve öteki kaynaklara erişim sağlayabilir. Kitaplar, makaleler ve öteki yayınlar, girişimcilere bir iş kurma ve işletme hikayesinde kıymetli içgörüler ve öneriler sağlayabilir.
Girişimciler, işlerini başlatmalarına ve büyütmelerine destek olmak için kendilerine sunulan birçok enstruman ve kaynaktan yararlanmalıdır. Bu araçlar ve kaynaklar, başarı göstermiş olmak için gereksinim duydukları desteği ve kaynakları sağlayabilir.
Girişimcilik Zorlukları ve Tuzakları
Her girişimci başarıya giden yolculuğunda zorluklarla ve tuzaklarla karşılaşır. En yaygın zorluklardan bazıları şunlardır:
Finansman eksikliği. Girişimcilerin karşılaşmış olduğu en büyük zorluklardan biri, işlerini başlatmak ve büyütmek için para bulmaktır. Bu, bankaların çoğu zaman yeni kurulan şirketlere para verme hikayesinde isteksiz olması da dahil olmak suretiyle birçok nedenden ötürü zor olabilir.
Rekabet. İş dünyası rekabetçidir ve girişimcilerin müşteriler ve pazar oranı için öteki işletmelerle rekabet etmeye hazır olmaları icap eder. Bu, bilhassa oldukça fazla isim bilinirliği olmayan yeni işletmeler için bir güçlük olabilir.
Düzenlemeler. İşletmeler, hukuka aşina olmayan girişimciler için güçlük oluşturabilecek oldukça muhtelif düzenlemelere tabidir. Bu, bilhassa düzenleyici alanda kendilerine destek olacak bir avukat kadrosu işe almak için kaynakları olmayan yeni kurulan firmalar için geçerli olabilir.
Belirsizlik. İş dünyası devamlı değişiyor ve girişimcilerin belirsizlikle başa çıkmaya hazır olmaları gerekiyor. Bu, bilhassa daha istikrarlı bir ortamda çalışmaya alışkın girişimciler için zorlayıcı olabilir.
Bu zorluklara ayrıca, girişimciler işlerini rayından çıkarabilecek bir takım tuzakla da karşı karşıyadır. En yaygın tuzaklardan bazıları şunlardır:
Kendilerini aşırı zorlamak. Girişimcilerin yeni bir işe başlamanın heyecanına kapılıp kendilerini finansal olarak aşırı zorlamaları kolaydır. Bu, nakit akışı problemlerine ve hatta iflasa yol açabilir.
Planlama yapmamak. İşlerini dikkatli bir halde planlamayan girişimcilerin başarısız olma olasılığı daha yüksektir. Bunun sebebi, başarı için net bir yol haritasına haiz olmamaları ve hata yapma olasılıklarının daha yüksek olmasıdır.
Oldukca rahat pes etmek. Başarıya giden yol rahat değildir ve girişimcilerin pes etmek isteyeceği zamanlar olacaktır. Sadece, sebat edebilen girişimcilerin hedeflerine erişme olasılıkları daha yüksektir.
Zorluklara ve tuzaklara karşın girişimcilik ödüllendirici bir tecrübe olabilir. Girişimciler yeni bir şey yaratma, dünyada ayrım yaratma ve başarı göstermiş bir iş kurma fırsatına haizdir.
IX. Girişimci Başarı
Girişimcilik başarısına katkıda bulunan birçok unsur vardır. En önemlilerinden bazıları şunlardır:
- Kuvvetli bir girişimci zihniyet
- Net bir vizyon ve misyon
- İyi tanımlanmış bir iş planı
- Planı tatbik kabiliyeti
- Kabiliyetleri çekme ve elde tutma kabiliyeti
- Riski idare etme kabiliyeti
- Değişime ahenk sağlama kabiliyeti
- Sürdürülebilir bir iş kurma kabiliyeti
Elbet girişimcilikte başarının garantisi yoktur. Sadece, bu prensipleri izleyerek girişimciler hedeflerine erişme şanslarını artırabilirler.
S: Girişimcilik nelerdir?
A: Girişimcilik, bir işletmeyi kurma ve işletme sürecidir.
S: Girişimciliğin dört aşaması nedir?
A: Girişimciliğin dört aşaması şunlardır:
- Düşünce oluşturma
- Doğrulama
- Öğle yemeği
- Gelişme
S: Girişimcinin özellikleri nedir?
A: Girişimcinin özellikleri şunlardır:
- Risk alma
- Yenilik
- Sürmek
- Yaratıcılık
0 Yorum